Bölüm Hakkında

Amacı: Ülkemizin en ücra köşesinde bile yer alan okullardaki hareket etmeye, spor yapmaya, kendini tanımaya muhtaç öğrencilere sporun fayda ve yararlarını anlatabilecek, toplumun bütün bireylerine bilinçli spor yapma alışkanlığını kazandırabilecek, gerek özel okullarda gerekse devlet okullarında görev yapabilecek kültüre haiz Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenleri yetiştirmektir.

Vizyon: Gelişmeye açık, girişimci ve sorgulayıcı akademik potansiyeli ile toplumun ihtiyaç duyduğu nitelikli beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yetiştirilmesinde tüm süreçleri ve kaynakları etkili kullanan; ülkemizin kalkınmasında ihtiyaç duyulan bilgi üretimine katkıda bulunurken, aynı zamanda bilimsel ve teknolojik gelişmeleri İlköğretim ve Orta Öğretim Eğitim öğretim uygulamalarına yansıtan; geliştirdiği sosyal sorumluluk ve yaşam boyu öğrenme projeleri ile toplumsal yaşama katkı sunan evrensel ölçekte bilgi, sanat, teknoloji ve hizmet üreterek, ilham ve yön veren bir bölüm olmaktır.

Misyon: Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri ve tutumla yeterlilikleri ile birlikte araştıran, sorgulayan ve öğrenen, uluslararası standartlarda eğitim vermeyi, araştırma yapmayı, hizmet sunmayı ve çözümler üretmeyi görev edinmiş, hareketi ve sağlıklı yaşamı davranış biçimi olarak benimsemiş nitelikli bireylerin yetiştirilmesine katkıda bulunabilen lisansüstü ve doktora çalışmaları ile kariyerini desteklemeyi hedef edinen beden eğitimi ve spor öğretmenleri yetiştirmektir.

Program Dili: Türkçe

Program Tanımı: Program, ülke sathında standart ile uygulan Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği müfredatında eğitim sunmaktadır. Farklı AKTS değerlerinde sunulan, sporu açıklayabilme, uygulayabilme, sevdirebilme, öğretebilme odaklı birçok spor branşı ve akademik çalışma alanı ile anlatılan dersler yoluyla öğrenciye eğitim verilir. Dört yıllık olarak nitelendirilen programda öğrencinin mezuniyet hakkını elde edebilmesi için 240 AKTS değerinde ders alması ve bu derslerden başarılı olması istenir. Öğrenciler gerekli yeterlilikleri sağladıkları halde, anlaşmalı olunan ERASMUS, MEVLANA ve FARABİ programlarındaki üniversitelerin benzer lisans programları ile eğitim hareketliliğinden faydalanarak eğitim alabilirler. Program sadece örgün öğretimde ve gündüz vaktindedir.

Kabul ve Kayıt Koşulları: Aday öğrencilerin Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Programını tercih edebilmeleri için Y-TYT' de en düşük 800.000’inci başarı sırasına sahip olmaları gerekmektedir. (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınmaktadır). Öğrenci alımları T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından belirlenen merkezi Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) çerçevesinde yapılmaktadır.ÖSYM tarafından Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) sonucunda yerleştirme puanları kadın ve erkek adaylar için ayrı ayrı hesaplanmaktadır. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Özel Yetenek Sınav Puanı (Fiziksel Yeterlilik Testi Puanı + Sporcu Özgeçmiş Puanı) engelli adaylar için (Fiziksel Yeterlilik Testi Puanı), YKS Ortaöğretim Başarı Puanı ve YKS TYT Sınav Puanı dikkate alınmaktadır. Hesaplanan yerleştirme puanı sonucunda öğrenciler en fazla 24 adet tercih yapabilme hakkına sahiptir. ÖYSM aday öğrencilerin, puanlarını, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini ve bu programların kontenjan ve koşullarını dikkate alarak merkezi olarak yerleştirmektedir. Özel yetenek sınavına ilişkin bilgilendirmeler ve sınav kılavuzu Fakültemizin ve ÖSYM’nin web sitelerinden ilan edilmektedir. Uluslararası öğrencilerin kabulü ise “Süleyman Demirel Üniversitesi Ön Lisans-Lisans Uluslararası Öğrenci Yönergesi” usul ve esaslarına göre yapılanmaktadır.  Uluslararası öğrencilerin başvuru şartları ve öğrencilerin başvuru yapacakları tarih ilgili  web sitesinden takip edilebilmektedir.

Önceki Öğrenmenin Tanınması: Süleyman Demirel Üniversitesi, yaşam boyu öğrenme ilkesini esas alarak, daha önce bir başka kurumda alınmış dersleri tanır ve bu derslerin öğrenme çıktılarını, Süleyman Demirel Üniversitesinde kayıtlı programlarla uyumlu olduğu takdirde mezuniyet kredisinden muaf tutar. Öğrenme çıktılarının uyumu ve muafiyet konuları, Yüksekokul Kurulu tarafından ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak karar verilir.

Mezuniyet Şartları: Programdan mezun olabilme şartları arasında en önemli kriter en az 240 AKTS değerinde dersi almış ve geçmiş olmaktır. Genel not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrenciler için DD ve DC harf notu ile geçtikleri derslerden sorumluluk aranmaz ancak not ortalaması 4.00 üzerinden 2.00 altında olan öğrenciler ise DD ve DC olan derslerini mezun olabilmek için yükseltmek durumundadır. Öte yandan her öğrenci Meslek Bilgisi Seçmeli Ders Havuzundan 6 adet farklı, Alan Bilgisi Seçmeli Ders Havuzundan 6 adet farklı ve Genel Kültür Seçmeli Ders Havuzundan 4 adet farklı ders almak ve başarılı olmak durumundadır.

İstihdam Olanakları: Mezun olan öğrencilerimiz, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet ve özel okullarında beden eğitimi ve spor öğretmeni olarak istihdam edilirler. 

Üst Derece Programlara Geçiş: Bu program mezunları aynı alandaki lisans/ yüksek lisans/ doktora veya kabul eden diğer alanlardaki yüksek lisans programlarındaki giriş koşullarını sağladıkları taktirde lisansüstü eğitimlerine devam edebilirler.