Bölüm Hakkında

Spor Yöneticiliği Bölümü 2020-2021 eğitim-öğretim yılında öğrenci almaya YÖK tarafından onay verilmiş bulunmaktadır.  Amaç ülkemizin spor alanında önemli oranda ihtiyacı olan yöneticileri yetiştirmektir.

Spor Yöneticiliği Bölümü, nitelikteki spor yöneticilerini yetiştirirken, programında spor organizasyonları yönetimi, hukuk, işletme, iletişim, pazarlama, psikoloji ve birçok spor branşına özgü ders ve konulara yer vermektedir.2020-2021 yıllarında OSYM yerleştirme puanıyla öğrenci alımı yapılmakta iken 2022-2023 Eğitim Öğretim yılından itibaren özel yetenek sınavı ile öğrenci alımı yapılacaktır.

Misyon: Ülkemizde yetiştirdiği çağdaş, saygın ve donanımlı spor yöneticileri ile ülke sporunda söz sahibi bir kurum kimliğinde, bünyesinde bulunduğu kurumun geçmişten gelen sağlam birikim ve gücünden yararlanarak Türk sporunun ve spor bilimlerinin uluslararası rekabette en üst sıralarda yer almasına ve sporun tüm topluma yaygınlaştırılmasında millî ve evrensel değerleri özümseyerek katkı sağlamayı ve uluslararası nitelikte bilimsel çalışmalar üretmeyi kendine görev edinmiştir.

Vizyon: Spor yöneticiliği alanında araştırma ve eğitimde ulusal düzeyde örnek bir kurum olmayı sürdürmek ve uluslararası düzeyde kabul gören bilimsel araştırma sayısını arttırmak ve daima, çalışmalarıyla, eğitim ve araştırma faaliyetleriyle tercih edilen bir kurum olmaktır.

Program Dili: Türkçe

Program Tanımı: Güçlü bir akademik kadro ve program ile spor endüstrisi, rekreasyon ve boş zamanların değerlendirilmesine yönelik hizmetler sunan organizasyonlarla birlikte, kamu ve özel sektördeki sporla ilgili kurumlara, okullara ve üniversitelere hizmet verebilecek kalifiye Spor Yöneticileri yetiştirmeye yönelik lisans eğitimi vermektedir.

Kabul ve Kayıt Koşulları: Süleyman Demirel Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü'ne öğrenci alımları T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı (ÖSYM) tarafından belirlenen merkezi Özel Yetenek Sınavı (ÖZYES) çerçevesinde yapılmaktadır. ÖYSM aday öğrencilerin puanlarını, yükseköğretim programları ile ilgili tercihlerini ve bu bölümün kontenjan ve koşullarını dikkate alarak merkezi olarak yerleştirmektedir. Yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Özel Yetenek Sınav Puanı (Fiziksel Yeterlilik Testi Puanı + Sporcu Özgeçmiş Puanı) engelli adaylar için (Fiziksel Yeterlilik Testi Puanı), YKS Ortaöğretim Başarı Puanı ve YKS TYT Sınav Puanı dikkate alınmaktadır. Özel yetenek sınavına ilişkin bilgilendirmeler ve sınav kılavuzu Fakültemizin ve ÖSYM’nin web sitelerinden ilan edilmektedir.

Mezuniyet Şartları: Öğrencilerimizin programdan mezun olabilmeleri için 4 yıllık (8 yarıyıl) eğitim sonrasında programda belirtilen AKTS miktarını almaları ve programda daha önceden belirtilen yeterlikleri başarmaları halinde mezun olma hakkına sahip olabilirler.

İstihdam Olanakları: 4 yıllık öğrenimin ardından mezun olmaya hak kazanan öğrencilerimiz, Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatları bünyesinde öğrenim ve uzmanlık alanlarına uygun hizmet birimlerinde, turizm sektöründe farklı düzeylerde yönetici olarak, özel spor salonları, kuruluşları ve işletmelerinde, sağlıklı yaşam adıyla toplumsal yaşamımızda yer alan faaliyetlerin organizasyon ve uygulamalarında, beş yüzden fazla işçi ve memur çalıştıran özel ve kamu kuruluşlarında ve yerel yönetimlerin ilgili kadrolarında yönetici olarak ve herhangi bir birimin sportif faaliyetlerinin organizasyon ve uygulamalarında profesyonel spor yöneticisi olarak görev alabileceklerdir.

Üst Derece Programlara Geçiş: 4 yıllık lisans programını başarıyla tamamlayan tüm öğrenciler, belirlenen diğer koşulları sağlayarak lisansüstü eğitim programlarına başvurabilirler.