2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Dönemi Sonu İtibariyle Azami Öğrenim Süresini Dolduran Öğrenciler İçin Ek Sınav Başvuruları ve Sınav Takvimi

2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ SONU İTİBARİYLE AZAMİ SÜRESİNİ DOLDURAN ÖĞRENCİLERİÇİN UYGULAMA / SINAV TAKVİMİ

2547 Sayılı Kanununun Diploma alma, ders kredilerinin hesaplanması, öğrencilik haklarından yararlanma ve sınavlar bölümü 44. maddesi c. bendinde "Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan önlisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, öğrenim süresi beş yıl olan lisans programlarını azami sekiz yıl, öğrenim süresi altı yıl olan lisans programlarını azami dokuz yıl içinde tamamlamak zorundadırlar.” hükmü yer almaktadır.
Halen kayıtlı olup 2023-2024 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı sonunda azami öğrenim süresi dolan öğrencilerin başarısız oldukları, daha önce hiç almadıkları veya alıp devamsızlıktan kaldıkları bütün dersleri için 2 ek sınav hakkı verilmiştir. Bu ek sınavlara girecek olan
öğrenciler için sınav takvimi aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir.

 

BİRİNCİ EK SINAVLAR İÇİN BAŞVURU DEĞERLENDİRME VE SINAV TAKVİMİ

Birinci Ek Sınav Başvuru Tarihleri: 23-25 Eylül 2024
Başvuruların Değerlendirilmesi ve Sınav Takviminin Birim Web Sayfalarında İlanı: 27 Eylül 2024
Birimler Tarafından Ek Sınavlara Başvuran Öğrencilerin Sınava Girecekleri Ders Başına Katkı Payı/Öğrenim Ücreti Hesaplanması ve OBS’ye Tanımlanması: 27 Eylül 2024
Ek Sınavlara Girecek Öğrencilerin Katkı Payı/Öğrenim Ücreti Ödeme Tarihleri: 28-30 Eylül 2024
Birinci Ek Sınav Tarihleri: 30 Eylül- 04 Ekim 2024
Not Giriş Tarihleri: 30 Eylül- 06 Ekim 2024
 

İKİNCİ EK SINAVLAR İÇİN BAŞVURU DEĞERLENDİRME VE SINAV TAKVİMİ

İkinci Ek Sınav Başvuru Tarihleri: 07-08 Ekim 2024
Başvuruların Değerlendirilmesi ve Sınav Takviminin Birim Web Sayfalarında İlanı: 09 Ekim 2024
İkinci Ek Sınav Tarihleri: 10-11 Ekim 2024
Not Giriş Tarihleri: 10-12 Ekim 2024
Ek Sınavlar Sonrası Ders Kayıtları (Ek Süre Hakkı Kazanan Öğrenciler): 14-18 Ekim 2024
 

EK SINAVLARA BAŞVURU YÖNTEMİ

2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi sonunda azami süresi dolan ve ek sınav hakkını kullanmak isteyen öğrencilerimiz ilan edilen tarihler arasında Öğrenci Bilgi Sistemine girerek “Başvuru İşlemleri Menüsü /Ek Sınav Başvuru V2 menüsünden Uygulama/sınav hakkını kullanacağı dersleri seçecektir. Uygulama/Sınav başvurusu yapan öğrenciler 28-30 Eylül 2024 tarihlerinde uygulamaya/sınava gireceği ders başına hesaplanan öğrenci katkı payını/öğrenim ücretini (ilgili dönemin katkı payı/öğrenim ücretini geçemez.) ödeyeceklerdir. Daha önce azami süreler sonunda ek sınav haklarından yararlanıp ek süre alan öğrenciler başvuru yapamazlar.

 

BAŞVURU KOŞULLARI VE UYGULAMA ESASLARI

1. Azami süresini doldurmuş olup son sınıfta olmayan öğrencilerin ilişiği kesilir.
2. Azami süre sonunda sınav haklarından faydalanmak isteyen öğrenciler, azami öğrenim sürelerinin dolduğu yılın akademik takvimin ekinde yer alan iş planında belirtilen tarihlerde öğrenci bilgi sistemi üzerinden başvururlar. Sınav haklarından faydalanmak için başvuruda bulunmayan öğrenciler bu haklarından vazgeçmiş sayılırlar ve uygulama esaslarında öğrencinin
durumuna uyan madde kapsamında işlem yapılır.
3. Sınavlara esas tarih, yer ve saat bilgileri birimlerin Yönetim Kurullarınca belirlenir ve birim web sayfalarında ilan edilir. Sınavların katkısı %100 olup, başarı notunun DD ve bunun üzerinde olması gerekir.
4. Sınav hakları ve uygulama esasları aşağıda belirtilmiştir.
      a. Azami öğrenim süresi sonunda ya da ek sınavlar sonunda sadece bir dersten başarısız olanlara öğrencilik haklarından faydalanmaksızın sınırsız sınav hakkı verilir. Bu öğrenciler dersin açıldığı yarıyılda, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girerler. Başarı şartı üçüncü maddede belirtildiği şekildedir. Bir dersten kalan öğrenci devamsızlıktan kaldı ise devam şartını
yerine getirmek zorundadır.
      b. Ek sınavları almadan kayıtlı olduğu programdan hiç almadığı/alamadığı ya da alıp da devam şartını sağlayamadığı dersler dâhil başarısız ders sayısını toplamda beş derse kadar düşürenlere dört yarıyıl ek süre verilir. Ek süre verilen öğrenciler bu süre içerisinde derslerin açıldığı yarıyıldaki arasınav, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girerler.

      c. Ek sınavlar sonunda kayıtlı olduğu programdan hiç almadığı/alamadığı veya alıp da devam şartını sağlayamadığı dersler dâhil başarısız ders sayısını toplamda beş derse kadar düşürenlere ise üç yarıyıl ek süre verilir. Ek süre verilen öğrenciler bu süre içerisinde derslerin açıldığı yarıyıldaki arasınav, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavlarına girerler.
      ç. İzledikleri programdan mezun olmak için gerekli bütün derslerden geçer not aldıkları hâlde mezuniyet için gerekli GNO ortalamasını sağlayamamaları sebebiyle ilişikleri kesilme durumuna gelen son sınıf öğrencilerine not ortalamalarını yükseltmek üzere diledikleri derslerden sınırsız sınav hakkı tanınır. Açılacak sınavlara, üst üste veya aralıklı olarak toplam üç eğitim-öğretim yılı hiç girmeyen öğrenci, sınırsız sınav hakkından vazgeçmiş sayılır ve üniversite ile ilişiği kesilir.
      d. Sınırsız sınav hakkı ve ek süre verilen öğrenciler, sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
5. Ek sınavlar sonucunda hiç almadığı/alamadığı ya da alıp da devam şartını sağlayamadığı dersler dâhil başarısız ders sayısı beş dersten fazla olan öğrencilerin ilişiği kesilir.

 

EK SÜRE UYGULAMA İŞLEMLERİ

Ek Sınavlar sonunda ek süre kullanma hakkı kazanan öğrencilerin dönem hakları 2024-2025 eğiitim-öğretim yılı güz döneminden itibaren başlayacaktır. Ek Sınavlar sonunda  akademik birimlerin alacağı yönetim kurulu kararı sonrası öğrenciler  ilgili dönemin harç ücretini ödedikten sonra ders kaydı/kayıt yenileme işlemini yaptırmak zorundadır. Öğrenciler ek süre verilen derslerin sınav haklarını ilgili yarıyıllarda açılan ara sınav ve dönem sonu sınavlarında kullanacaklardır.

Yayın Tarihi: 16/08/2024
Okunma Sayısı: 226